Ett enkelt och väldigt gott bröd som ofta finns bland det nybakta godsakerna i butikerna. Såna här bröd är mycket enklare än vad man kanske tror, det går lätt och smidigt att röra ihop en deg. Den jäser sig själv medan man själv sitter med en kopp kaffe och sen är det skjuts in i ugnen. Ofta har dessa typer av enkla och goda, klassiska bröd inte så många ingredienser vilket gör att det är lätt att alltid ha ingredienser hemma.

Ingredienser: (1 st bröd)

  • 50 g färsk jäst
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 3 d vatten (37°C)
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl russin
  • 1/2 dl torkade tranbär

Gör såhär:

Rör ihop jäst, vatten och honung i en bunke. Låt vila i ca 5 minuter.

Tillsätt salt och rör om.

Tillsätt mjöl, lite i taget på låg hastighet Tillsätt sedan russin och tranbär. Degen är klar när den släpper från kanterna i bunken.

Låt degen jäsa i ca 1 timme.

Vält ut degen på en plåt med bakplåtspapper.

Pudra över lite mjöl på degen och låt jäsa i ytterligare 30 min under bakduk.

Värm upp ugnen till 225°C och grädda brödet i ca 30 – 40 minuter eller till brödet har fått en fin gyllenbrun skorpa.

Låt svalna och servera!

 

Frys din färska jäst som blir över, tinas upp på ett kick och fungerar perfekt!

Vet ni? Jag har alltid några bitar färsk jäst i frysen. Jag tycker att det är mycket lättare att jobba med jämfört med torrjäst. Vad föredrar ni? Färskjästen tinas väldigt snabbt och sen går det bra att använda den som vanligt. Fiffigt va?

Spana in min BRÖD – kategori här i bloggen för ännu mer bröd inspiration!