Saffransbullar med vanilj!

[Ingredienser]

Såhär gör du:

Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran, och nästan allt mjöl men(lite i taget), spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

Riv mandelmassan och blanda med smör till en jämn massa.

Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två bitar. Kavla ut. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i lagom storlek. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 8-10 min.

saffranvanilj3 saffranvanilj1 saffranvanilj2

Translated: Saffron buns with vanilla!

Dough:
150g butter
5 dl milk
50 g yeast
2 dl granulated sugar
1 pinch of salt
0.5g saffron
about 13 dl flour

Filling:
200g butter
1 dl granulated sugar
1 piece of ground vanilla bean

Melt the butter. Add the milk and warm to lukewarm, 37 degrees. Crumble the yeast into a bowl. Pour a little of the dough liquid over the yeast and stir until dissolved.

Add the rest of the dough liquid sugar, salt, saffron, and almost all the flour but (little by little), save some for utbakningen. Knead the dough until smooth until it releases the bunker edges. Let the dough rise covered about 40 minutes.

Grate the almond paste and mix with butter until smooth mass.

Put the dough on a floured board and divide it into two pieces. Roll out. Spread with the filling and roll up. Cut the rolls into bite size. Place on baking trays lined with baking parchment. Let rise for about 30 minutes.

Preheat the oven to 250 degrees. Brush the buns with beaten egg and bake in the oven 8-10 minutes.