Det va många år sen jag gjorde en krans, men just precis nu kände jag för att göra en! Istället för klassiska lussebullar blev det en krans, ibland är man bara sugen på att göra något annat. Vad bakar ni till lucia? 

Ingredienser: (ca 10 bitar)

2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 g saffran
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
6 – 7 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör

100 g riven mandelmassa

1 msk vaniljsocker

1/2 dl strösocker

Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här:

  Värm upp mjölken till 37°C.
  Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills alla jäst har löst sig.
  Rör sedan ner strösocker, salt saffran och vetemjöl – lite mjöl i taget.
  Arbeta i det rumstempererade smöret i degen och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  Medan degen jäster kan du börja med fyllningen. Blanda ihop smör, mandelmassa, strösocker och vaniljsocker till en slät kräm. Ställ åt sidan. Du kan även sätta på ugnen på 200°C.
Baka ut degen – knåda några vändor och kavla till en rektangel på mjölk yta.
Bred på fyllningen över hela rektangeln och rulla ihop till en rulle.
Skarva ihop ändarna så det blir en ring och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Klipp upp degen och lägg den ena klippta delen och höger och den andra åt vänster osv, för att få ett fint mönster.
Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
 Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter och låt sedan svalna på galler. Servera!