Nu har jag gjort semlor och bjudit på, dom blev super goda och det är ju faktiskt ganska lätt att göra. Jag brukar använda torrjäst eftersom man slipper lösa upp det och sen är det bara att värma vätskan till 40 grader istället för 37 grader, föst blandar du alla torra ingredienser med torrjästen och sen blandar i den varma vätskan och vips är det klart..

[Ingredienser]

Så gör du:  (ca 12 – 24 semlor)

Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till  37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Använder du torrjäst se texten ovan..

Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakning). Arbeta ihop en smidig deg och lägg under duk i ca 30 minuter för jäsning.

När degen jäst klart delar du degen i ca 12 bitar och rullar till runda bullar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

Grädda sedan i ugnen på 200 grader i ca 8 minuter eller när bullarna börjar få lite färg. Låt svalna.

Fyllning: till ca 2 – 3 semlor.

Skär av ett litet lock på bullen.

Riv ca 50 gram mandelmassa och blanda med en 1msk mjölk. Blanda till en smet och bred på semlan.

Vispa grädde, blanda i lite vaniljsocker för godare smak och spritsa på semlan och lägg över locket, pudra lite med florsocker!