De perfekta figurkakorna bakar jag med en shortbread deg (butterfingers typ). Du gör precis som när du bakar pepparkakor vad gäller figurerna. Stansa ut med formar eller gör något snyggt själv. Det är dekorationen som är det roligaste – tycker jag! Då kan det bli hur som helst 🙂

Gör såhär: 

2 msk strösocker
1 dl florsocker
4,70 dl vetemjöl
225 g smör

Sätt ugnen på 175 ° C

Rör smör, florsocker och strösockret poröst.

Tillsätt mjölet och rör ihop till en slät deg.

Rulla ut degen och platta till så att det blir en rektangel/ fyrkant.

Skär ca 5 – 8 mm tjocka skivor, lägg på en plåt med bakplåtspapper och nagga ett snyggt mönster med en gaffel.

Grädda i ca 10 minuter eller till det blivit lätt gyllenbruna i kanterna.

Låt svalna och servera!

granra2 granar1

Gjorde även några paletter till min mamma, passar henne perfekt! palett1paletter2

Translated: Classic Shortbread

2 tablespoons granulated sugar
1 dl powdered sugar
4.70 dl flour
225 g butter

To do:

Preheat the oven to 175 ° C

Beat the butter, icing sugar and granulated sugar fluffy.

Add the flour and mix to a smooth dough.

Roll out the dough and flatten so that it becomes a rectangle / square.

Cut about 5-8 mm thick slices, place on a baking sheet with parchment paper and chip away a nice pattern with a fork.

Bake for about 10 minutes or until it become light golden brown at the edges.

Let cool and serve!