Är ni lediga idag? Det är jag, jag har tagit 2 veckors semester och bara njuter av julen! Har ni tråkigt idag och bara sitter och väntar på att julafton ska komma? Då tycker jag att ni bakar något enkelt och gott. Här kommer två recept med härlig saffran. Saffransmaränger och saffranskola! 

Saffransmaränger!

Ingredienser: 2 st äggvitor. 1 1/2 dl florsocker, 1/2 påse saffran.

Vispa upp äggvitorna och tillsätt sedan florsockret, lite i taget under vispning.

Vispa till en fast maräng.

Tillsätt saffranet. Klicka eller spritsa ut marängen på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i ugnen på 100 grader i ca 1 – 2 timmar.

Peta lite på dom emellanåt och känn så det är torra, låt annars stå i ugnen en liten stund till. 

saffransmaränger2 saffransmaränger1

——-

Saffranskola!

Ingredienser:1 ½ dl vispgrädde, 25g smör, 1 ½ dl strösocker, ½ gram saffran (1 paket) & 1 dl sirap.

Blanda i grädde, socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull.

Koka upp och rör om, låt koka upp till ca 120° – 125° grader (eller gör ett kulprov). 

Blanda i saffran.

Häll smeten på ett bakplåtspapper, vik upp kanterna på pappret om ni vill ha höjd på kolan, ca 10 * 15 cm för detta recept.

Låt stelna i kylen och skär sedan i bitar.

saffranskola1 saffranskola2

Lycka till och God Jul!