I samarbete med Cylinda.se har vi tagit fram ett super mumsigt recept på smördegspajer toppade med syrliga rabarber! Jag har alltid frysen fullproppad med rabarber, har ni? Jag läste på Instagram att någon hade en hel rabarberhäck, haha tänk, då får man äta mycket rabarber för att de inte ska gå till spillo! 

Vill du göra det enkelt kan du lättast köpa färdiga smördegsplattor som finns i frysdisken. 

Ingredienser: 

Smördeg: 

5 dl vetemjöl
30 g jäst
1 ½ dl vatten
2 st ägg
½ dl socker
½ tsk salt
200 g osaltat smör

Rabarberfyllning: (till 4 st pajer)

1 tsk kardemumma

1 msk strösocker

ca 40 cm lång rabarb

Saft från 1/2 citron

Gör såhär: 

Smördeg: 

Smula ner jästen i en matberedare eller i en bunke. Häll ner kallt vatten och rör runt tills jästen har lösts upp. Tillsätt vetemjölet, ägget, sockret och saltet och bearbeta till en deg.

Kavla försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord så att den är drygt en centimeter tjock. Kavla från mitten och utåt, ovs. Degen får inte spricka.

Skiva smöret och lägg ut det över degen, men inte ända ut till kanten. Vik degen på hälften och sedan hälften igen, kavla ut till dubbel storlek, vik på samma sätt igen och igen (Jag brukar vika ca 8-10 omgångar).

Kavla ut degen till en stora kvadrat. Skär ut 4 st fyrkanter som ska bli pajerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Lägg på rabarber i mitten av fyrkanterna. Pensla varje ruta med ägg. Baka i ugnen i 180 grader tills wienerbröden ser frasiga ut, cirka 8-10 minuter.

Rabarberfyllning: 

Skiva rabarbern i mindre bitar, ca 1 cm tjocka.

Koka upp i en kastrull med saften från citronen, strösocker och kardemumma.

Låt puttra på svag värme tills rabarbern börjar mjukna.

Häll av vätskan i en sil.

Låt svalna och lägg rabarbern på pajen.

Tips: Dela upp överbliven smördeg i påsar och förvara i frysen. Tina upp en när det är dags att göra denna paj igen! 
Mums!