Jordgubb och blåbärspaj med vallmo & Hemgjord Vaniljsås vem tackar nej till det egentligen? I samarbete med Cylinda.se har vi gjort det här receptet! Perfekt paj till sommarens mysiga fika. 

Ingredienser: (6 portioner)

Degen: 

125 g smör

2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1/2 dl blå vallmofrön

1 1/2 dl havregryn

Fyllningen: 

ca 500 g färska valfria bär alt. 250 g jordgubbar & 250 g blåbär

1/2 dl florsocker

1 msk potatismjöl

Vaniljsås: 

1 dl strösocker

4 st äggulor

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

1 st vaniljstång

 

Gör så här:

Degen: 

Sätt ugnen på 200°C, över och undervärme (alt, 180°C varmluft).

Dela smöret i mindre bitar och blanda ihop det med strösocker och vetemjöl tills det blir till en smulig deg.

Blanda i vallmofrön och havregryn.

Fyllningen:

Blanda blåbär och skivade jordgubbar med florsocker och potatismjöl, häll fyllningen i botten av en form.

Strö smuldegen över fyllningen och grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter eller tills den har fått en gyllenbrun färg.

Vaniljsåsen:

Vispa ihop strösocker och äggulor.

Dela vaniljstången i två delar och skrapa ut kärnorna.

Lägg vaniljstång och de urgröpta kärnorna i en kastrull med grädden och mjölken – låt det koka upp. ’

Häll över de uppvispade äggulorna i mjölk och gräddblandningen.

Vispa på låg värme tills såsen börjar tjockna.

Häll över i en skål och låt svalna!

Servera!