Har ni testat en ångugn? Det har inte jag men jag skulle gärna vilja, låter faktiskt som en riktig toppen grej. Det finns en anledning till att stjärnkockarna oftast har en ångugn i sina kök – de tar fram det bästa i dina råvaror! Ångugnar gör att du behåller vitaminer och mineraler genom tillagningen, samtidigt som råvarorna inte förlorar färg eller spänst. Såhär blir din mat så nyttig och god som den bara kan. Hur bra låter inte det lixom?

Ånga har använts vid matlagning i tusentals år. Det som jag har använt mig av som är lite liknande skulle väl vara en jäsugn där du väljer luftfuktigheten för bästa möjliga jäsning. Det har många fördelar, såväl ur ett hälsoperspektiv som när det kommer till matlagningsupplevelsen. Maten innehåller mer näring, ser bättre ut och smakar godare. Dessutom går tillagning i ångugnar snabbare.

– Det är smidigt med ångtillagning eftersom det dels går fortare än om du skulle koka eller steka maten, och dels gör ångugnar att du enklare uppnår ett perfekt jämnt resultat.

Laga flera rätter på samma gång i ångugnar! Det är ju toppen att kunna göra istället för att ha flera ugnar på rad där hemma. – Mat ska inte bara smaka gott. Den ska även se bra ut och göra gott för kroppen. Med ångugnar får du bättre resultat när det kommer till alla dessa delar, säger Stina Patetsos. Behöver du ändå använda varmlufts- eller grillfunktionen finns dessa funktioner såklart också med.

Happy Cooking!