Så här gör du: (6 baguetter)

Dag 1:

  • 1 dl Rågsurdegsgrund
  • 3 ½ dl Vetemjöl special
  • 1½ dl Rågmjöl
  • 3½ dl ljummet vatten

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en stor bunke, täck med plastfolie och låt stå över natten eller ca 8 – 12 timmar i ca 22 – 24 grader.

Dag 2:

  • Surdegsgrunden från gårdagen
  • 3 dl vatten
  • 12 dl Vetemjöl special
  • 1 msk salt

Blanda alla ingredienser till en deg, arbeta degen i ca 8 – 10 minuter på låg hastighet. Degen ska ha spänst och inte vara allt för kladdig.

Smörj en plastlåda med rapsolja och lägg ner degen och lägg på locket.

Låt degen jäsa till sin dubbla storlek vilken kan ta mellan 3 – 5 timmar. Under tiden jäsningen pågår kan du vika degen så att luft kommer in i degen varje halvtimme, låt degen jäsa fritt första timmer och sedan börjar du vika varje halvtimme.

Sätt ugnen på 275 grader, placera en plåt eller en baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt i nedre delen av ugnen där du placerar några isbitar när du ställer in bröder i ugnen.

Lägg upp degen försiktigt på mjölat bakbord och dela degen i 6 delar på längden, undvik att pressa ut luften. Lägg längderna på en plåt och ställ in i ugnen. Efter 10 minuter vädrar du ugnen genom att öppna och stänga luckan, gör detta några gånger under bakningen. Baguetterna är klara efter ca 15 – 20 minuter när dem fått en ordentlig färg.