Jag har testat att göra en egen kolasås, enkelt, kul och gott! Ni borde absolut testa att koka egen!  Mumsigt till glass, dekorera tårtor och kakor med? Ja, det finns så mycket man kan ha kolasås till, det passar till det mesta och gör många bakverk ännu godare. 

[Ingredienser]

Gör såhär: 

Häll sockret i en stor kastrull, man behöver alltid större än man tror, och värm på medelvärme.

När sockret har smält helt rör ni ned smöret. Rör om tills allt smält ihop.

Häll i vispgrädden och vaniljen rör om och låt sjuda cirka 5 minuter eller tills önskad konsistens. För att se konsistensen kan ni lägga en sked med sås på ett fat och ställ in i frysen, se  då hur mycket den tjocknar när den blir kall.

Förvara såsen i en burk i kylen, den kan då hålla i ca 1 månad.

 

 

in english: Wonderful caramel sauce!

2.5 dl granulated sugar
90g butter
1.5 dl whipping cream
1 teaspoon vanilla

Pour the sugar in a large pot, you always need more than you think, and heat over medium heat.

Once the sugar has completely melted pipe you down the butter. Stir until all melted together.

Pour in the cream and vanilla stir and simmer about 5 minutes or until desired consistency. To ensure consistency, you can add a spoonful of sauce on a plate and place in the freezer, make sure how much it thickens when it gets cold.

Store the sauce in a jar in the fridge, it can then keep for about 1 month.