Nu är de hög tid att ladda inför påsk! Vad sägs om en god och lyxig paj att servera till påsk? Västerbottenpaj toppad med rökt lax, rom och annat gott!  Jag tror även att lite finhackad rödlök som topping skulle gå hem. Har ni några andra roliga paj-topping-förslag får ni gärna lämna en kommentar här nedan.

Ingredienser:
Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 125 g smör
  • 1 ägg
Fyllning:
  • 3 ägg
  • 300 g riven västerbottensost
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 dl mjölk
  • Salt, vitpeppar och svartpeppar
Topping:
  • ca 150 g rökt lax
  • ca 1 dl creme fraiche
  • ca 1/2 dl rom
  • hackad gräslök
Gör så här:
  1. Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela.
  2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
  3. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
  4. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
  5. Fyllningen: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
  7. Topping: Klicka ut creme fraiche, klicka ut rom och lägg tunna laxbitar i mellan. Toppa med den hackade gräslöken.

Ha en toppen dag!