Jag har verkligen fullt med vinbär i kylen så nu är det dags att hitta på något kul. Börjar med gelé och fortsätter med saft, någon som har fler mumsiga tips på recept med vinbär?

[Ingredienser]

Gör såhär:

  1. Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt bären, koka upp och låt bären sjuda under lock cirka 10 minuter.
  2. Kläm sönder bären mot kastrullkanten med en sked. Häll allt i en silduk, eller i en tunn kökshandduk i ett durkslag. Låt saften stå och rinna av under ca 20 minuter.
  3. Använd den avrunna saften i kastrullen, det är ca 1/2 liter. Koka saften 3-5 minuter. Rör ner sockret lite i taget i saften. Låt gelén koka sakta utan omrörning.
  4. Geléprovet: Häll lite het gelé på en kall tallrik. Dra ett streck genom massan. Om massan inte rinner ihop är gelén färdigt.
  5. Häll upp i tvättade burkar och förvara i kylskåp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baka Lugnt!