Blåbärssylt och blåbärsgrottor

Det är ju så gott med hemgjord sylt! Receptet går alldeles utmärkt att halvera! Det går även att koka med lite citronsaft eller lime för lite extra fräsch smak. Och visst känns det lite lyxigare att göra syltkakor på hemkokt sylt? Mums!

BLÅBÄRSSYLT

Ingredienser: (blir ca 1 liter sylt)

1 liter blåbär (färska eller frysta)

2 dl vatten (1 dl vid användning av frysta bär)

4 dl syltsocker

1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Rensa blåbären om du har nyplockade blåbär.

Lägg blåbär, syltsocker och vaniljpulver i en kastrull, koka upp på medelvärme och låt småkoka i ca 10 minuter.

Rör om då och då.

Spara sylten som den är eller mixa sylten len och fin!

Låt svalna & förvara i en burk i kylskåp.

SYLT MED KONSERVERINGSMEDEL: Blanda natriumbensoat med några msk av sylten i ett glas. Blanda sedan det i sylten igen och koka i 2 minuter till under omrörning.


SYLTKAKOR

Ingredienser: (ca 20-25 st kakor)

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g smör, rumsvarmt

1 dl blåbärssylt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Häll i alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.

Tärna smöret och blanda i med de torra ingredienserna. Arbeta ihop tills det blir en deg. Om degen blir smulig, arbeta degen lite till så smöret blir varmare, då brukar den gå ihop fint!

Dela degen i 20 lika stora delar och rulla dem till bollar.

Lägg upp bollarna på en plåt med bakplåtspapper med mellanrum då dom flyter ut en aning.

Gör en grop i varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

Låt kakorna svalna ordentligt, servera!

Mums! Kakor kan man aldrig få för många av!

Spana in fler recept på KAKOR!

Föregående
Föregående

Hemgjord vaniljsås och Blåbärspaj

Nästa
Nästa

Sega cookies med rabarber och vit choklad