‘‘Prinsesstårta’’ i glas!

Här kommer en rolig dessert som passar alla tillfällen! En variant på prinsesstårta som serveras i glas - görs med fördel dagen innan så att det hinner gotta ihop sig. Det är perfekt att göra en sockerkaka och ha några bitar i frysen till såna här härliga desserter!

Tårtbotten:
Ingredienser: (ca 8 portioner)
2 ägg
150 g strösocker
100 g rårörsocker
250 g vetemjöl
4 g bikarbonat
100 g vispgrädde
50 g smält smör
1 st citron (finrivet skal och saft)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Smöra och mjöla en kak- eller brödform, cirka 1 1⁄2 liter.

Smält smöret.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i ca 5 minuter.

Blanda mjöl och bikarbonat noga.

Vänd ned mjölblandningen, (sikta gärna) och vispgrädden växelvis med en slickepott.

Tillsätt citronskal och citronsaft och slutligen det smälta smöret. Vänd varsamt ihop till en jämn smet och se till att så mycket luft som möjligt är kvar i smeten.

Fyll formen med smeten.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller testa med potatissticka så att kakan är klar (stickan ska inte bli kladdig).

Låt kakan stå i 5 minuter och vänd sedan upp den på ett fat eller en skärbräda.

Ta bort formen efter cirka 10 minuter. När kakan har svalnat helt kan man lägga över formen igen.

Passionsfruktscurd:
Ingredienser:
1 äggula
1 helt ägg
1 dl strösocker
1 dl färskpressad citronjuice
1 st rivet skal från citron
2 st passionsfrukter
40 g rumsvarmt smör

Gör så här:
Vispa upp ägg + äggula lätt i en rostfri bunke, glasskål funkar också fint. Rör ner strösocker, citronskal, citronsaft och köttet från passionsfrukterna. Sätt bunken över ett vattenbad, bunken skall helst inte nudda vattnet bara få ånga mot bunken.

Värm curden under konstant omrörning på medelvärme med slickepott tills den tjocknat, har du en digital termometer så sjud krämen till ca 80°C.

Tag av från värmen och sila av i en bunke, rör ner smöret tills du har en slät och jämn kräm. Plasta in och ställ i kylen. Fyll sen en spritspåse med krämen till montering.

Vaniljgrädde:
Vispa upp ca 3-4 dl grädde med 2 msk florsocker och någon nypa vaniljpulver.

Jordgubbar!

Toppa med marsipan!

Sätt ihop desserten:
Varva med att smula i citronsockerkakan i glaset och fyll på med jordgubbar, vaniljgrädde, passionsfruktcurd. Gör så många varv du önskar!
Toppa med ett marsipanlock och en ros!

Föregående
Föregående

Picklad rödkål

Nästa
Nästa

Saftig Citronsockerkaka