Smarriga blåbärsbullar

Nu är blåbärssäsongen i full gång och jag har några påsar kvar i frysen från förra året som jag ska hitta på några nya smarriga recept med. Ett av dessa nya blåbärsrecept är dessa godingar, - Blåbärsbullar! Ganska härligt att fylla frysen med både blåbär och bullar va?

Deg till 20 st bullar:
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
3 dl strösocker
ca 10 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1 nypa vaniljpulver
Eventuellt ett ägg till pensling

Blåbärsfyllning:
2 dl blåbär
4 msk strösocker
1 nypa vaniljsocker
1 msk potatismjöl

Gör så här:
Smält smöret, häll i mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
Smula ner jäst en i en bunke, häll över vätskan.
Tillsätt strösocker, vaniljpulver, kardemumma och mjöl, tillsätt lite mjöl i taget för perfekt konsistens!
Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och blank.
Låt jäsa i ca 30–40 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord och dela den sedan i 20 lika stora bitar.
Rulla varje degbit till en bulle och gör en grop mitt på bullen, fyll med fyllningen!

Fyllning:
Blanda blåbär, strösocker, vanilj och potatismjöl.
Fördela bären i groparna.
Låt jäsa under duk ca 20 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 250°.
Pensla med uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen 5–10 minuter.

Pudra gärna över bullarna med florsocker vid servering.

Föregående
Föregående

Vit blåbärskladdkaka

Nästa
Nästa

Lyxig Vaniljpannacotta