Smarriga Donuts

För någon vecka sen kom en av mina döttrar på att vi skulle bara Donuts / Doughnuts / Munkar så det va ju bara att göra det. Men inte hade dom någon tanke på att det skulle ta så lång tid. Det slutade med att jag fick stå och fritera Donuts och laga middag samtidigt. Men, vi gjorde en rolig sak med hålen, vi stansade ur till hålen, lät dom jäsa och friterade även dom. Rullade dom i socker och fyllde med Nutella, så gott och enkelt för oss som inte orkar baka ut all deg till donuts!

Ingredienser:

2 1/2 dl mjölk

1 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

50 g färsk jäst

120 g smör, rumstemperatur

2 st ägg

ca 10 - 12 dl vetemjöl (spara lite till utbaket om det behövs)

ca 1 liter olja till fritering (jag använder rapsolja)

Gör så här:

Arbeta ihop alla ingredienserna i en köksmaskin, ca 5 minuter på låg hastighet, öka sedan hastigheten och arbeta degen i 10 minuter till eller tills den känns elastisk och fin.

Täck bunken med en bakduk och låt vila i ca 10 minuter.

Kavla ut degen cirka 1,5 cm tjock och stansar ut rundlar med en utstickare som är 7-8 cm i diameter. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper som är lite lätt mjölat och stick ut ett litet hål i mitten (spara och fritera även dom, det är jättegott). Täck med bakduk och låt jäsa i 2 timmar.

Hetta upp oljan till 180 grader och fritera några donuts i taget (dom ska flyta fritt utan att ta i varandra) tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ta upp med en hålslev och lägg på hushållspapper, låt dom rinna av och rulla sedan i strösocker, låt sedan svalna helt innan dekor om det önskas!

Super smarriga små godingar, både Donuts och hålen fyllda med Nutella!

Föregående
Föregående

Brioche korvbröd & Vegokorv

Nästa
Nästa

Snabba chocolate chip cookies