Kalaskladdkaka
Hej på er, igår hade vi en lunch-knytis på jobbet där alla tar med sig valfritt ätbart (eller efter temat som igår var Paradrätt) så dukar vi upp till en buffé. Ett uppskattat tillfälle som bidrar till en social aktivitet på avdelningen, jättekul tycker jag :) Och, jag tog såklart med mig en kalasig kladdkaka med godisfluff och maränger!
Ingredienser:
Kladdkaka:
2 st ägg
75 g smör (smält)
85 g vit choklad
85 g mörk choklad
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl alt. glutenfri mjölmix
En nypa salt
En nypa vaniljpulver
Gör såhär:
Klä botten av en springform med bakplåtspapper, cirka 16-18 cm eller använd en silikonform.
Smält smöret och rör ner den hackade chokladen. Blanda samman tills all choklad har smält.
Vispa upp ägg och strösocker lätt och rör ner chokladsmöret.
Rör sedan ner mjöl, vanilj och salt i smeten.
Häll smeten i formen, och grädda kakan i mitten av ugnen i 200°C i cirka 12 minuter.
Tiden i ugnen kan bero på hur hög kakan blir, för en form på 16 cm blir kakan hög och blir perfekt på 12 minuter. Används en form på 18-20 cm kan tiden behöva kortas till ca 10 min. Kakan ska inte vara fast när den tas ut ur ugnen.
Låt svalna i kylen innan du tar ur den ut formen.
Godis-fluff-topping:
Koka upp 1 1/2 dl vispgrädde och rör ner ca 40 g valfritt godis. Låt kallna i kyl, helst över natten. Vispa upp med elvisp till spritsbar konsistens.
Jag gjorde tre sorters fluff och använde Ahlgrens bilar(ljusgrön), Geléhallon(rosa) och skumbanan(gul).
Krispiga maränger:
Kladdkakan är även toppad med riktigt krispiga maränger!
Ingredienser:
3 st äggvitor
1 dl strösocker
1 krm ättiksprit (12%)
1 dl florsocker
1 nypa vaniljpulver
Gör så här:
Vispa upp äggvitorna med hälften av strösockret och ättiksspriten. Vispa på medelhastighet i 2 minuter.
Vispa sedan i resten av strösockret och vaniljpulvret, vispa i ca 5 minuter till.
Sika ner florsockret, lite i taget och vänd försiktigt runt med en slikepott eller sked.
Spritsa ut marängerna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 80°c i några timmar (beror på storleken på marängerna).
Öppna ugnen då och då och släpp ut fukt.
För att se om marängerna är klara är det bästa sättet att ta ett smakprov!
