Kantarellpizza

Mat

Receptet är framtaget i samarbete med Cylinda.

Kantarellpizza är en utsökt kombination av färska svampar och en knaprig pizzabotten. Den gjordes traditionellt med en bas av tomatsås eller crème fraîche, som skapar en krämig kontrast till de gyllene kantarellerna. Ofta toppas pizzan med mozzarellaost för att ge en smältande och rik smak. För att förhöja smaken används ibland färsk persilja eller timjan, vilket ger en aromatisk touch. Denna pizza är perfekt för hösten när kantareller är i säsong och erbjuder en njutning av skogens delikatesser på ett ljuvligt sätt.

Smarrig kantarellpizza! (ca 4 pizzor)
Deg:
3 1/2 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1/2 msk olivolja
25 g jäst
ca 550 g vetemjöl

Topping:
ca 1 dl creme fraiche eller ricotta
2 msk smör att steka kantarellerna i
300 g kantareller
2 dl riven parmesan
Salt & peppar
Olivolja

Gör så här:
Börja med att göra degen.

Värm vattnet till 37°C och rör i salt och olivolja samt jästen i vattnet. Rör om tills jästen har löst sig.

Mät upp mjölet i en bakmaskin (spara dock 1-2 dl av mjölet till utbaket).

Rör ner vattnet tillsammans med mjölet, arbeta ihop till en slät deg. Det tar 10 - ca 15 minuter.

Täck bunken med bakduk och låt jäsa i minst 30 minuter.

Under tiden degen jäser kan kantarellerna stekas. Stek kantarellerna i smör och smaka av med salt och peppar.

Dela degen i 4 delar till 4 st pizzor, baka ut och använd extra mjöl om det behövs.

Bred på creme fraiche eller ricotta över pizzabotten, lägg på kantareller, strö över parmesan och ringla sedan över olivolja.

Baka i ugnen på högsta värme i ca 10 minuter, eller tills osten har smält, blivit gyllene och pizzan genombakad. Eller baka i pizzaugn på ca 300 - 350°C i några minuter.

När pizzan är klar, toppa med extra parmesan!

Tips: Toppa pizzan med dill andra goda kryddor!

Nästa
Nästa

Sockeräpplen