Sega cookies - Morotskaka med creme cheese fyllning
Sega cookies med smak av morotskaka är en perfekt kombination av krämig och kryddig. Den saftiga kakan är fylld med en len cream cheese-fyllning som ger en fyllig smak och en härligt mjuk konsistens. Varje tugga bjuder på en balans av sötma, kanel och morotskakans karakteristiska kryddor. En unik och läcker variant av den klassiska cookien. Mums!
Ingredienser: (ca 12-15 st kakor)
Creme cheesefyllning: (gör gärna dagen innan)
100 g philadelphiaost
1/2 dl florsocker
1 nypa vaniljsocker
Rör ihop ingredienserna till en slät kräm. Klicka ut ca 12 st bollar på en tallrik täckt med plastfolie och låt stelna i frysen.
Kakdeg:
1 st riven morot
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära (krydda)
150 g smör
1 dl strösocker
1,25 dl farinsocker
1 st ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
Toppa med kolasås när kakorna har svalnat.
Gör så här:
Skrivas om:
Skala och riv moroten fint, lägg i en skål med kanel, kardemumma och ingefära. Rör om och ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 175°C (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull på låg värme medan du vispar ihop strösocker, ägg och farinsocker till en ganska krämig smet med elvisp. Tillsätt sedan smält smör och vispa till en jämn smet.
Tillsätt vetemjöl, salt och bikarbonat och blanda ihop till en kladdig deg med slickepott.
Rör ner moroten i degen med en slikepott.
Låt degen stå i kylskåpet i ca 20 min.
Rulla sedan degen till lika stora bollar eller använd en glasskopa för att fördela lika mycket deg till varje kaka. Lägg kakbollarna på plåtarna med mycket mellanrum mellan dem då de flyter ut lite.
Gör en grop i varje kaka och fyll en fryst frosting-boll. Täck över med deg så att bollen blir inbakad i kakan.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
Låt kakorna svalna och sen är det dags att servera!