Sockerkaka med apelsinglasyr

Sockerkaka med apelsinglasyr är en enkel och saftig kaka med en frisk smak av apelsin. Den lätta och luftiga sockerkakan får en härlig smakdimension tack vare den fräscha glasyren, som även ger en smakfull och glansig yta. Perfekt som fika eller dessert året runt.

Ingredienser: (ca 10 - 12 bitar)
200 g rumstempererat smör
2 1/2 dl strösocker
3 st ägg
1 nypa salt
1 dl rumstempererad mjölk
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning
Tillsätt mjölk.
Blanda vetemjöl tillsammans med bakpulver och sikta ner i smeten under omrörning.
Häll smeten i en smord (med smör) och mjölad form, formen bör vara ca 1 1/2 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°, under ca 50 min. Känn med potatissticka - kakan ska inte vara kladdig.
Låt kallna helt innan du tar ut sockerkakan ur formen.

Toppa med enkel och god apelsinglasyr
Blanda ca 2 dl florsocker med färskpressad apelsinsaft, ta några droppar i taget, rör om och tillsätt mer apelsin till önskad konsistens.

Toppa med glasyren när kakan kallnat helt!

Föregående
Föregående

Chokladfudge med tranbär

Nästa
Nästa

Årets krans och kalender