Frallor med örtsmör

Frallor med örtsmör – nybakat med smak av sommar
Ljumna frallor direkt från ugnen, serverade med ett krämigt örtsmör gjort på färska örter och en nypa flingsalt – enklare och godare blir det knappt. Perfekt till frukost, picknick eller som tillbehör till grillen!

Ingredienser (ca 10 st):

  • 25 g jäst

  • 3 dl ljummet vatten

  • 2 msk olivolja

  • 1/2 tsk salt

  • 1 tsk honung

  • Ca 6–7 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet.

Tillsätt olivolja, salt, honung och nästan allt mjöl.

Arbeta degen smidig i ca 5 minuter.

Låt jäsa under bakduk i 45 min.

Sätt ugnen på 225°C.

Forma till frallor, lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs i 20 min till.

Pensla frallorna med vatten för en krispig yta.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12–15 min tills de fått fin färg.

Låt svalna på galler.

Hemgjort örtsmör

Ingredienser:

  • 100 g smör, rumstempererat

  • 1 vitlöksklyfta (finriven)

  • 1 msk finhackad persilja

  • 1 msk finhackad basilika (eller gräslök/timjan – välj vad du gillar)

  • 1 tsk citronsaft

  • Smaka av med salt & svartpeppar

Gör så här:

Rör ihop allt till ett jämnt smör och lägg i en skål. Förvara i kylen och ta fram en stund innan servering.

Extra lyx: toppa med flingsalt vid servering!

 Tips!

  • Gör dubbel sats av smöret – det håller fint i kylen några dagar och är magiskt till grillat också.

  • Frallorna kan kalljäsas i kylen över natten om du vill ha nybakat till frukost!

Nästa
Nästa

Dubai style Kladdis