Frallor med örtsmör
Frallor med örtsmör – nybakat med smak av sommar
Ljumna frallor direkt från ugnen, serverade med ett krämigt örtsmör gjort på färska örter och en nypa flingsalt – enklare och godare blir det knappt. Perfekt till frukost, picknick eller som tillbehör till grillen!
Ingredienser (ca 10 st):
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 tsk honung
Ca 6–7 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet.
Tillsätt olivolja, salt, honung och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig i ca 5 minuter.
Låt jäsa under bakduk i 45 min.
Sätt ugnen på 225°C.
Forma till frallor, lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs i 20 min till.
Pensla frallorna med vatten för en krispig yta.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12–15 min tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler.
Hemgjort örtsmör
Ingredienser:
100 g smör, rumstempererat
1 vitlöksklyfta (finriven)
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad basilika (eller gräslök/timjan – välj vad du gillar)
1 tsk citronsaft
Smaka av med salt & svartpeppar
Gör så här:
Rör ihop allt till ett jämnt smör och lägg i en skål. Förvara i kylen och ta fram en stund innan servering.
Extra lyx: toppa med flingsalt vid servering!
Tips!
Gör dubbel sats av smöret – det håller fint i kylen några dagar och är magiskt till grillat också.
Frallorna kan kalljäsas i kylen över natten om du vill ha nybakat till frukost!