Super saftiga lussebullar
Klassiska med ändå saftiga lussebullar som ni bara måste testa. Receptet är framtaget i samarbeta med Cylinda.se
Ingredienser: (ca 20 st bullar)
50 g färsk jäst för söta degar
175 g smör
1 g saffran
2 dl strösocker
5 dl mjölk
ca 10 dl vetemjöl
en nypa salt
Topping:
1 st uppvispat ägg
Russin
ca 1 dl sockerlag att pensla de färdiga bullarna med
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke eller bakmaskin.
Smält smöret och rör ner saffranet. Tillsätt sedan mjölken och värm degspadet till ca 37°C.
Häll över degspadet över jästen och rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt strösocker och salt.
Rör ner ca 8-9 dl vetemjöl, lite i taget.
Knåda degen i maskin eller för hand under ca 10 minunter. Är degen för kladdig så tillsätts mer vetemjöl, det ska bli en fin och slät deg.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölad bänk. Knåda i mer mjöl om det behövs.
Baka ut bullarna till lussebullar eller släta bullar, flätor eller längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin om det önskas.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Pensla bullarna med sockerlag för att göra dom extra saftiga.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
