Godaste mjuka pepparkakan

Mjuk pepparkaka är en klassisk favorit som sprider värme och doft av kryddor i hela hemmet. Den saftiga kakan med smak av kanel, ingefära och nejlika, passar perfekt till en kopp glögg, te eller kaffe under kalla höst- och vinterdagar. Enkel att baka och omtyckt av både stora och små är denna mjuka pepparkaka en självklarhet vid fikabordet inför advent.

Ingredienser:
100 g smält smör
2 st ägg
2 dl socker
1,5 dl yoghurt
15 g pepparkakskrydda
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl lingonsylt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175˚C.

Smält smöret, ta lite från det smälta smöret och pensla formen med. Ställ formen i kylen så smöret i formen blir fastare.

Vispa upp ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt yoghurt.

Rör ner pepparkakskrydda och lingonsylt, sikta ner mjöl- & bakpulver och vänd ner försiktigt i smeten. Tillsätt till sist smöret.

Häll upp smeten i den smorda formen och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 min. Testa med sticka för att se att kakan är klar (kakan ska inte vara kladdig) eller använd termometer, vid 96˚C är kakan klar.

Ta ut och låt den mjuka pepparkakan svalna i formen. Då håller den ihop bättre när den stjälps upp.

Toppa gärna med glasyr och frysta lingon!

Nästa
Nästa

Raggmunk med rödbeta och chevré